Lige såvel som vi ryttere kan få ondt i kroppen, kan hesten også. I modsætning til os, så kan hesten ikke fortælle, når den har ondt. Hvis hesten er halt, opfører sig anderledes end den plejer eller decideret viser pain face, er dette tegn på, at hesten har ondt. Ofte kan det være små ting, og de kan være svære at spotte.
For at hesten skal kunne præstere maksimalt, er der flere faktorer, der spiller ind. Hvordan biomekanikken i kroppen fungerer, er én af de ting. For at hesten kan bruge sin krop optimalt, er det vigtigt, at musklerne er afspændte og smidige og hestens led har fri bevægelighed, så hesten har en symmetrisk bevægelse. Hvis hesten har en spændt muskulatur eller låste led, kan det påvirke dens evne til at bevæge sig frit. Det kan bl.a. mærkes ved, at hesten ikke virker samarbejdsvillig. Heste er mestre i at kompensere for manglende bevægelighed og smidighed. Når hesten har kompenseret til en hvis grænse, er det at skaderne begynder at opstå, da hesten i en længere periode har brugt sin krop forkert. Derfor er det vigtigt, at vi behandler vores hest med fysioterapi, så hestens muskler og led hele tiden har bedst mulig bevægelighed, og vi derved undgår overbelastningsskader.
Det kan være en god idé at behandle hesten efter et traume, en skade eller ved genoptræning.
Efter et traume kan hesten have påført sig låsninger og øm muskulatur. Det er vigtigt at få disse skævheder og ubalancer i hestens krop behandlet, så man ikke risikerer at hesten kompenserer og senere får en skade.
Traumer kan f.eks. være:
- Fald/styrt enten på folden eller under håndtering
- Gået ind i boksdør
- Efter et kraftigt træk tilbage i grimen mens hesten står bundet
- Voldsomt stop, f.eks. foran et spring.
Behandling med fysioterapi kan hjælpe kroppen med at undgå overbelastning andre steder pga. kompensationer. Jeg behandler dog ikke akut skadede heste, medmindre de har været tilset af en dyrlæge først.
Vil du vide hvordan en behandling foregår klik HER!