I alle sportsgrene er det almindeligt, at man træner og styrker sin krop ved siden af den sportsgren, man dyrker. Som rytter bruger vi mange muskler på samme måde, når vi rider. Hesten sender enorme kræfter af energi op gennem vores krop, og den energi skal vi kunne absorbere for at have et smidigt sæde, der kan følge alle hestens bevægelser. Dette gør os ofte stiv i kroppen, ubalanceret og kan i det lange løb give smerter, især hvis din krop ikke er stærk og smidig nok til at absorbere disse kræfter.
Som rytter har vi større indvirkning på hesten, end vi lige går og tror.
Der er en tydelig sammenhæng mellem rytterens asymmetri, smerter og funktionsnedsættelse i kroppen, og den måde hesten bevæger sig på. Hvordan rytteren sidder på hesten, har stor indflydelse på hesten takt, sving og bæring. Det er vigtigt, at hesten har den rigtige takt, sving og bæring for at kunne udføre de øvelser, vi beder hesten om, på den mest afslappende og harmoniske måde. Dette er gældende både for spring og dressur. Derfor er det vigtigt, at vi som rytter er smidig, symmetrisk og kan holde korrekt holdning og balance. På denne måde forstyrrer vi hesten mindst muligt, og den får nemmere ved at læse vores signagler. Ryttertræning er derfor vigtigt.
Kan ridning sammelignes med dans?
Jeg sammenligner tit ridning med danserne fra Vild med dans. Danserne er nødt til at følge musikken og hinanden, for at det ser godt ud. De fleste har set Vild med dans, hvor man i starten kan se nervøse dansere, der ikke helt har styr på deres krop. Dansen kommer hurtigt til at se anstrængt ud, men som ugerne i tv-programmet går, bliver det mere harmonis. Danserne kan nu bevæge sig let og elegant, så de får det til at se så nemt ud. Jeg har prøvet, det er ikke nemt. Det er det samme med rytteren, som er nødt til at følge hestens bevægelser, for at det ser harmonisk og elegant ud. Ud fra mit synspunkt er man først en equipage, når man følger hinanden, hest og rytter.
Ridning stiller derfor store krav til kroppen, især hvis vi vil ride rigtigt og have fuld føling med hesten og opnå harmoni.
Ryttertræning er ikke kun for vores egen skyld men også for hestens. Den er jo vores partner. Ubalancer i rytterkroppen er med til at slide unødvendigt på hestens bevægeapparat.
Du kender måske dette fra din egen ridning, at du har lidt mere vægt i den ene bøjle end den anden? Eller at du ved, du er stærkere i din højre end venstre side af kroppen.
Denne skævhed skal hesten kompensere for, hvilket medfører øget belastning på hestens ryg og ben. Det er ikke hensigtsmæssigt, da vi jo gerne vil have vores partner i mange år.
Husk at hesten kan mærke, når en flue sætter sig på dens hud. Vi må derfor antage, at den kan mærke hver lille ubalance, du har i kroppen.
Du kan benytte dig af ryttertræning, hvis:
- du oplever smerter under eller efter ridning
- du har haft en skade eller traume er det godt at få trænet sin krop op igen
- du kan mærke, du har svært ved at opretholde en fin opstilling
- din undervise hele tiden retter på din holdning
- Du har svært ved at koordinere din krop når du rider
- Du har haft en længere ridepause
- du oplever at trække sadlen skæv, når du rider
- Du har svært ved at holde bagdelen i sadlen og følge hestens bevægelser
- du bare gerne vil være en bedre rytter, mere fintfølende og hjælpe din hest bedst muligt med at udføre de opgaver, du stiller den.
Læs mere om hvilke træningstilbud jeg har her!