Guide til Hestens Huldvurdering

Sådan holder du styr på din hests vægt og helbred!

Er din hest ved at blive for tyk eller tynd? Nu det grønne græs så småt begynder at spire, er det tid til at være ekstra opmærksom på din hests vægt. Overvægt hos heste er ikke bare et æstetisk problem: Det kan have alvorlige konsekvenser for deres helbred og præstation i ridningen.

Jeg ser flere og flere heste der er overvægtige. Overvægt hos heste betyder ikke kun øget belastning på hestens ben, men kan også medføre en række sygdomme. Jeg har derfor lavet denne guide til dig, så du selv kan vurdere om din hest er blevet overvægtig.

At kunne vurdere din hests huld er afgørende for, at opretholde dens optimale vægt og helbred. Overvægt hos heste kan føre til en række sundhedsproblemer, så det er vigtigt at udføre regelmæssige huldvurderinger. Nogle af sundhedsproblemerne er: Diabetes, øget risiko for kolik, øget belastning på muskler og led og generelt dårlig præstation. Jeg anbefaler at du laver sådan en vurdering gerne 1 gang om måneden. Du kan eventuelt tage billeder ind i mellem, da det kan være nemmere at se forskellen over tid på billeder.

Når du skal vurdere din egen hest, så husk nogle for nu stadig har kraftig vinterpels, der kan få dem til at se tykkere ud, eller skjule at hesten er for tynd. Derfor er det vigtigt at bruge dine fingre, når du skal vurdere huld. Samtidig er der også raceforskelle ift. de kraftige og mere spinkle racer. F.eks. skal traveren generelt være tyndere end dressurhesten, da der stilles forskellige krav til deres fysiske formåen.

Huldvurdering 3, Tynd

Huldvurdering hest

Huldvurdering: 8, Fed

huldvurdering hest

Hvordan vurderer du din hests huld? Her er en trin-for-trin guide:

  1. Halsen: Mærk efter muskelmasse og fedt
  2. Manken: Se efter evt. opbygning af fedt
  3. Bagved albuen: Kontrollér for fedtdepoter
  4. Ribben: Kig efter synligheden af ribbene og mærk med dine hænder mængden af fedt henover dem
  5. Ryggen: Undersøg om den er kantet eller hjerteformet
  6. Lænden: Mærk efter fedtdepoter
  7. Hofteknoglen (Tuper Caxae): Vurdér graden af fedt på knoglerne
  8. Over haleroden: Se og mærk efter fedtdepoter

Ved at lave huldvurderinger på din hest regelmæssigt kan du hurtigt sætte ind for at opnå optimal sundhed for din hest. Du kan altid regulere krybbefoderet eller tilføje mere motion. Hvis du er i tvivl om hestens vægt eller ernæringsbehov, anbefales det altid at konsultere en dyrlæge eller en professionel hesteernæringsekspert.

Det er nu tid til at mærke på din hest. Når man laver huldvurdering inddeler man vurdering i 9 kategorier. Nedenunder er beskrevet de 9 stadier. Find den der passer bedst til din hest.

1: Ekstrem tynd

  • Ekstremt afmagret, der findes intet fedt
  • Muskulaturen er svundet ind på hals, bryst, ryg, kryds og lår
  • Bugen er opkneben
  • Knogler på hals, nakke og skulder er synlige
  • Ryghvirvler, ribben, hoftehjørner og halerod stikker frem

2: Meget tynd

  • Afmagret, men tyndt fedtlag over ribbenene
  • Bugen stadig noget opkneben
  • Knogler på hals, nakke og skulder stadig synlige med øjet
  • Let muskulatur på hals, bryst, ryg, kryds og lår
  • Ryghvirvler, ribben, hoftehjørner og halerod stikker frem

3: Tynd

  • Mager, tyndt muskel- og fedtlag på ryggen
  • Ribben tydeligt synlige
  • Haleroden fremtrædende
  • Nakke, hals og skulderknogler er fremtrædende
  • Hoftehjørner stikker frem

4: Knap så tynd

  • Skarp over ryggen, kun sidste ribben kan skelnes med øjet
  • Tyndt fedtlag i nakke og over skulder
  • Begyndende fedtdannelse ved haleroden
  • Hoftehjørner kan anes, men stikker ikke frem

5: Moderat huld

  • Ryggen buet (hverken skarp eller hjerteformet)
  • Ribben kan ikke ses, men let mærkes
  • Tydeligt fedtvæv omkring halerod
  • Moderat fedtlag, så nakke og skulder ikke er afgrænset fra kroppen
  • Manken afrundet

6: Godt i stand

  • Ryggen let hjerteformet
  • Ribben kun følelige ved moderat tryk
  • Let fedtlag i manken og ved haleroden
  • Let fedtdeponering på hals, bag skuldre og på siderne af ryggen

7: Overvægtig

  • Ryg og kryds let hjerteformede
  • Fedtdannelse i manke og over og bag skuldrene
  • Hoftehjørner ved at være dækket af fedt
  • Kraftigt fedtlag omkring halerod

8: Fed

  • Tydelig hjerteformet hele vejen ned langs ryggen
  • Svært at føle ribbenene
  • Skuldrene går lige ud i tøndeformet krop
  • ‘Firkantet’ udseende langs siderne af ryggen
  • Blød fedtklump ved haleroden
  • Skuldrene går lige ud i tøndeformet krop
  • Fedtdepoter i mankekammen og begge inderlår

9: Ekstrem fed

  • Ryg og lænd dybt hjerteformede
  • Kroppen helt tøndeformet
  • Spredte fedtklumper på hals, manke, på skuldre og på ribben
  • Manken vælter evt.
  • Store fedtdepoter ved begge inderlår