Hestens træningsskala
En velredet hest skal være lydhør overfor rytterens indvirkning og acceptere rytterens hjælp uden tøven eller spændinger.
Hestens træningsskala er et godt redskab til at vide, hvor langt din hest er i uddannelsen og den afspejler også hvor godt et samarbejde hest og rytter har. Mange af trinene tager flere år at opnå, hvis man vil have den bedst mulige kvalitet. Jeg har især fokus på basis i min tilgang til hesten som jeg betragter som værende: takt, løsgjorthed og accept af biddet.
Nedenfor kan du læse mit bud på træningsskalaen og hvad de enkelte trin indeholder.
En vigtig forudsætning for at kunne komme op på alle trin af træningsskalaen er korrekt tilpasset udstyr. Det kan være nødvendigt også at kigge på alt det andet udstyr man kan have på hesten, så som underlag gamacher mm.
Takt
Takten er den første vigtige del en hest skal kunne i ridningen, uagtet om det er spring eller dressur. Takten er en regelmæssig rytme i alle 3 gangarter. En god takt er hvor hvert skridt dækker det samme areal og er lige lang i varighed. Hesten skal kunne bevare samme takt i gangarten lige meget om det er fri, middel eller samlet gangart. Takten skal være ens om du rider på lige spor eller buet. Hvis takten ikke er der hos hesten kan det enten være et tegn på ukorrekt træning eller smerter i hestens bevægeapparat. For at du rigtig kan bedømme om en hests takt er god, skal du vide at skridt er 4 taktet, trav er 2 taktet og galop er 3 taktet. Takt er yderst vigtig for at få en sund ridehest; uden takt kan du ikke ride øvelser ordenligt.
Løsgjorthed
Løsgjorthed er ét af de vigtigste mål i ridning sammen med takt og accept af biddet. Hesten skal i ridning være fri i bevægelsen, arbejde gennem ryggen og musklerne skal være fri for unødvendige spænding.
Løsgjorthed er noget der følger hesten hele vejen gennem uddannelsen. Der skal altid være fokus på løsgjorthed i alle øvelserne. Den bedste måde at se om din hest er løsgjort på er ved at slippe tøjlerne. Når du slipper tøjlerne skal hesten gerne strække sig frem og ned mod biddet uden at miste balancen eller takten. Hesten skal udstråle en tryghed, have en blød og rytmisk vejrtrækning og godt sving i kroppen, samt en hale der har bløde pendulagtige bevægelser.
Dette er tit et punkt mange aldrig får helt med og ridningen vil derfor tit blive en kamp, hvis man ikke har styr på dette trin. Det ses tit ved stivhed over ryggen, manglende aktivitet af bagbenene og spændt og tør mund mm.
For at hesten skal kunne arbejde løsgjort og uden unødige spændinger, skal den være fri for psykiske og fysiske spændinger.
Accept af bidet
Det vigtige ved dette punkt er at hesten søger kontakten og rytteren formidler den. Accept at bidet er den bløde konstante forbindelse mellem rytterens hænder og hestens mund. Hesten går korrekt til biddet, når toppunktet sidder mellem ørene, hesten har en rolig lukket mund med let skummen og hesten næse er foran lod. Kontakten til biddet skal altid opnås ved aktivitet af bagbenene og smidighed i ryggen. Du kan ikke have korrekt accept af bidet, hvis ikke takten og løsgjortheden er i hesten.
Spændstighed
Spændstighed gør at hesten kan bevæge sig kraftfuldt, atletisk og vise elastiske gangarter. Det er her i spændstigheden, at vi får den gode bæring, hvor haserne løftes op og frem ind under hesten, hesten får et stort rygsving, hesten får større svævemoment i bevægelserne og rytteren føler at hun/han bliver båret med i bevægelsen. For at kunne opnå den perfekte spændstighed er det vigtigt at hesten er taktfast og løsgjor. Hvis hesten bliver drevet frem for hårdt vil dens takt blive hurtigere, hesten vil stive sig og bæringen vil blive forringet. Spændstighed er hvor rytteren udnytter hestens naturlige gang og tilfører fremadsøgning, løsgjorthed og smidighed.
Ligeudretning
Ligeudretning kan være meget svært at opnå, da heste ligesom os er født højre og venstre håndet/benet. De vil derfor altid have en form for asymmetri i kroppen. Du kan dog ved korrekt træning gøre denne asymmetri så lille som mulig. Hesten er lige når bagpart er på linje med forparten. Ligeudretning af hesten er utrolig svært, men vigtigt for at sikre at hesten belaster bagbenene ens.
Samlingsgrad
Samling hos hesten opnås ved brug af sæde, schenkler og en fleksibel hånd for at aktivere bagbenene. Du vil her se hestens bagben træder ind under hestens krop og derved får mere lethed fortil og aflastning af forparten. Det kan dermed ligne at hesten rider op ad bakke. Korrekt samling af hesten gør at dressurøvelserne vil syne lette og ubesværede.