Hvad er hestefysioterapi?

Fysioterapi til hest fyn

For noget tid siden, skrev jeg et oplæg om hvad fysioterapi er. Hestefysioterapi ligger sig meget op ad det. Jeg vil derfor anbefale at du læser det, inden du læser videre. Du finder oplægget HER.

Jeg bruger den samme tilgang til hestene, som når jeg behandler mennesker. Derfor synes jeg, det er vigtigt, at man kun kalder sig hestefysioterapeut, hvis man er uddannet human fysioterapeut, da principperne indenfor behandlingen er det samme.

Den store forskel ved at behandle heste og mennesker er, at hestene ikke kan sige hvor det gør ondt eller hvor de har ubehag i deres krop. Men så er det godt hesten har en ejer/rytter, der kan hjælpe med at besvare nogen af spørgsmålene. Det er min holdning, at ejer/rytter kender hesten bedst og derfor ved mest om netop deres hest. Samtidig er det at kunne læse hestens kropssprog en vigtig del at behandlingen. De fleste heste fortæller selv hvor de har ondt og om en behandling virker gennem små signaler. Nogle gange er signalerne så små, at det bare lige er et vip med ørene. Det handler derfor om, at være meget opmærksom på hesten og hurtigt at kunne spore sig ind på hestens reaktionsmønster, når man behandler.

Ved hestefysioterapi hjælper man ligesom ved mennesker, kroppen til at fungere bedst muligt gennem manuel behandling og træning/øvelser. Det er den bedste videnskabelige dokumenterede effekt. Manuelbehandling kan dog ikke stå alene. Det er derfor vigtigt, at du som træner af din hest, sætter dig ind i hvordan din hest fungerer, så du kan tilrettelægge træning, så din hest får mest muligt ud af den. Dette kan en hestefysioterapeut eller din underviser også hjælpe med.

Træningsprogrammer til den enkelte hest er lige så forskellige som træningsprogrammer til den enkelte rytter, da vi alle har forskellige udfordringer. Du kan derfor ikke træne alle heste ens, da deres kroppe ikke er ens. Med det mener jeg, at anatomien er ens hos hestene, men selve funktionalitet og kropsbygningen er ikke ens og derfor har de forskellige forudsætninger for at udføre en given opgave. Bare se på ryttere; nogen synes det er meget nemt at sidde i let sæde i galop, mens andre synes det er meget svært, selvom de rider på samme hest. Vores kroppe har jo samme anatomi, men vores funktionalitet og kropsbygning er forskellige fra hinanden, ligesom hestene.

Hvad er forskellen på de mange typer af behandlere?

Der er mange forskellige typer af behandlere derude, både til mennesker og til heste. Jeg vil nedenfor komme lidt ind på hvad forskellen er på, en hestefysioterapeut og dyrlæge/kiropraktor og massører.

Det er kun dyrlægen der må udøve kiropraktik. En dyrlæge må mange flere ting end en hestefysioterapeut, ligesom en læge må mere end en human fysioterapeut. Den store forskel ligger i, at de må diagnosticere og medicinere, hvilket en hestefysioterapeut ikke må. Det er derfor vigtigt, at dyrlægen tilkaldes, hvis hesten er halt eller syg. Det er vigtigt at huske, at hestefysioterapi er et godt supplement til dyrlægens behandling, men ikke er et alternativ eller en erstatning.

En massør arbejder kun med muskler og bearbejder derfor ikke med skævheder og låsninger i skelettet. En massør kan være et godt supplement til hestefysioterapi, man skal dog huske på, at videnskabelige undersøgelser kun har kunnet påvise en kortvarig effekt af massage.

Hestefysioterapi kan anvendes på en rask hest til at forbedre dens performance. Jeg plejer at sige, at træning er 80% af hestens kapacitet, hvor fysioterapi er de sidste 20%. Så hvis du gerne vil ride på 100% af hesten kapacitet skal du kombinere din træning med fysioterapi.

På min hjemmeside finder du mere information om hvorfor og hvornår vi skal behandle vores heste, samt hvordan en behandling foregår og hvilke teknikker jeg bruger i min behandling. Har du nogen spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte mig.