Hvornår er din hest færdigudviklet?
Hestens skelet består af ca. 205 knogler. Antallet af knogler varierer, fordi nogle af knoglerne vokser sammen, og fordi antallet af halehvirvler varierer fra hest til hest. Derfor er de færreste heste anatomisk ens, hvilket kan være med til at forklare, hvorfor de skal trænes forskelligt for at opnå det samme.
Hestens skelet udgør en stabil konstruktion, som muskler og sener hæfter sig på. Skelettet sørger for, at hesten står oprejst og er medvirkende til at begrænse hestens bevægelser i et vist omfang. En anden funktion af hestens skelet er at beskytte de indre organer samt producere og lagre røde blodceller.
Knogler og deres opbygning
Knogler er levende.
Knogler indeholder væv med nerver og blodkar. En knogle består yderst af en knoglehinde, som gør det muligt for muskler og ledbånd at hæfte sig på knoglerne. Inde under dette er en hård kompakt knoglevæg og inderst findes spongiøst (svampeagtigt) knoglevæv. For enderne af knoglerne sidder knoglernes vækstorganer kaldet epifyseskiver. Disse skiver bestemmer længden af den enkelte knogle. Når de lukker, kan knoglen ikke vokse sig længere, og skiverne bliver omdannet til brusk. Hos mennesker ophører vækstprocessen i skiverne først omkring 16-17-årsalderen. Heldigvis skal vores heste ikke bruge lige så mange år på at blive færdigudviklet, som vi skal. Men hvor lang tid skal vores heste egentlig bruge for at blive færdigudviklet i forhold til os?
Hvornår er hestens knogler færdigudviklet?
Da knogler er levende, ændres de hele hestens liv. Radiografiske studier af mineralindholdet i knoglerne har vist, at hestens knogler ikke opnår det maksimale indhold af mineraler før hesten er 6 år gammel. Hvis mineralindholdet i knogler ikke er færdigudviklet før, hvornår er knoglerne så færdigudviklet?
Som tidligere skrevet, er det når epifyseskiverne lukker, at knoglerne er vokset færdig i længden. De kan dog gennem hele livet udvikle sig i styrke og i bredde. Hestens knogler bliver færdigudviklet fra bunden og op, dvs. at knoglerne i benene vokser færdig først og til sidst rygsøjlen. De eneste knogler, der ikke vokser efter fødslen, er hovbenet, altså den knogle, der sidder inde i hoven. Generelt er knoglerne i hestens ben først vokset færdige, når hesten er omkring 3-4 år. Det sidste der bliver færdigudviklet hos hesten er rygsøjlen. Litteraturen er lidt tvetydig omkring, hvornår præcis hestens rygsøjle er vokset færdig, men spændet strækket sig mellem 5,5-7 år. Hvornår hesten er vokset færdig over ryggen er afhængig af, hvor høj hesten er, og om det er en hingst/vallak eller hoppe. Jo større hest, jo længere tid skal den bruge at vokse i. Hos heste er det lidt ligesom hos mennesker, hankøn modnes bare senere end hunkøn. For den fulde liste over hvornår hestens knogler er færdigvokset se billede eller liste nedenfor.
De fleste heste bliver tilredet som 3-årige, men er deres krop overhovedet klar til det?
Der findes umiddelbart ingen studier, der har bevist, om der er en forskel på heste, der er tilredet tidligt, og heste, der først er tilredet, når deres knogler er færdigudviklet.
Mine tanker er, at hestens ben nok skal klare den belastning, vi udsætter dem for i f.eks. longen. Her bliver knoglerne nemlig belastet i længderetningen. Men er hestens ryg i stand til at bære vores vægt, når dens ryg ikke er færdigudviklet endnu? Her bliver knoglerne belastet fra siden i forhold til længderetningen. Jeg har en teori om, at denne belastning muligvis kan være årsagen til, at så mange heste har tætsiddende torntappe, men jeg har ingen studier fundet, der underbygger denne teori. For at give en sammenligning af hesten rygsøjle og ben i forhold til belastning, kan du forestille dig et æg, hvor du presser på ægget mens det står på højkant. I dette tilfælde knækker det ikke, men hvis du lægger det vandret ned, går det i stykker med det samme.
Hvorfor er det vigtigt som rytter at have ovenstående viden om hestens skelet?
Heste kan godt se modne og fuldvoksne ud, selvom deres krop ikke er færdigudviklet endnu. Det er derfor vigtigt at kende til hestens anatomi og vækst, når man arbejder med heste, især ungheste. Når du har den viden kan du bedre tilrettelægge træningen af din hest.
Heste udvikler altid en bevægestrategi for at kompensere for det, de ikke kan, for at gøre os så tilfredse som muligt. Så når du forlanger, at din hest som 3 eller 4 års skal samle sig, løfte ryggen og præstere på højt niveau, så tænk på, at dens ryg ikke er færdigudviklet endnu. Med kendskab til denne viden kan du som rytter mindske dine forventninger og arbejdsbyrden for hesten, indtil den er færdigudviklet. Det kan muligvis også give dig en forklaring på, hvorfor din hest ikke kan udføre de øvelser, du præsenterer for den, da de måske er på for højt niveau i forhold til, hvor færdigudviklet og stærk dens ryg er.
Liste over hvornår væksten i hestens knogler stopper
Kronben: den nederste vækstskive lukker ved fødsel, den øverste lukker når hesten er 9-12mdr.
Kodeben: den nederste lukker ved fødslen, den øverste lukker når hesten er 13-15mdr.
Pibe: den nederste lukker ved fødslen, den øverste lukker når hesten er ca. 18mdr.
For knæets små knogler: vækstskiverne her lukker når hesten er mellem 18mdr. og 2 år.
Spolebenet: Den øverste vækstskive lukker når hesten er 15-18 mdr. Den nederste lukker ved 3-3,5års alderen.
Overarmsknoglen: Den øvre del lukker ved 1,5-2år den nedre lukker ved 3-3,5-årsalderen.
Skulderbladet: Begge vækstskiver lukker omkring 3-4 årsalderen.
Hasen: Vækstskiverne omkring hasen, det nogen kalder hestens knæ, lukker først ved 3-3,5 år alderen
Skinnebenet: toppen af knoglen lukker først ved 20mdr.-2 årsalderen, bunden lukker ved 3-3,5 årsalderen.
Lårbenet: Her lukker vækstskiverne mellem 3-4 årsalderen.
Bækkenet: Vækstskiven ved hoften lukker når hesten er mellem 18mdr og 2 år, resten af knoglerne i bækkenet lukker først deres vækstskiver, når hesten er omkring de 5 år.
Ryg/halshvirvlerne: halsens vækstskiver begynder at lukke omkring 3-4 årsalderen, de ryghvirvler hvor vi sidder og lænden lukker først ved 5-6 årsalderen. De sidste der lukker er den øverste nakkehvirvel og manken, som lukker når hesten når 6-7 årsalderen.
Kilder
- Bog: Finn Bojsen-Møller, Bevægeapparatets anatomi 12. udgave.
- Bog: Gillian Higgins, Hestens Biomekanik, 1. udgave
- Artikel: Deb Bennet, Ph.D., Timing and rate of skeletal maturation in horses, 2008 http://www.equinestudies.org/ranger_2008/ranger_piece_2008_pdf1.pdf
- Artikel: Kentucky Equine Research, Principles of bone development in horses, 2018 https://ker.com/equinews/principles-of-bone-development-in-horses1/