Hestefysioterapeut Fyn

Proprioception hos hesten – hvad betyder det?

Hesten bruger overordnet 3 sanser for at kunne bevæge sig og holde balancen. Den vigtigste sans er synet, herefter vestibulær sansen og proprioception. Denne blogpost kommer til at omhandle proprioception hos heste.

Hvad er proprioception?

Proprioception er hestens hjernes evne til at fornemme de positioner og bevægelser hestens kropsdele befinder sig i. Hjernen får besked om kroppens stilling vha. senselegemer som sidder i hestens sener, led, muskler, fascier og hud. Hjernen sender et signal ned til muskler og led om, hvad de skal gøre. Denne proces foregår hele tiden i hele hestens krop, og den går lynhurtigt.

Din hest træner derfor proprioception hele tiden, både når den står stille, og når den bevæger sig.

Proprioceptiv træning, hestefys

Hvad sker der med proprioception ved smerte?

Proprioception bliver ændret af de nye fornemmelser i kroppen på grund af smerte. Smerte er ikke altid lig med skade, det er vigtigt at huske. Kroppen organiserer sig selv, så den tager hensyn til de input den får fra det smertegivende område, og derved ændrer det hestens gangmønster. Hesten bruger kompensationsstrategier for at undgå smerte. Lige såvel som hvis vi har ondt når vi løfter armen, så undgår vi at bruge armen og finder på andre metoder til at nå den høje skål ovenpå skabet. Hesten kompenserer for smerte ved at ændre dens bevægemønster, så systemet begrænser bevægelse i leddene omkring det smertegivende område. Hesten kan også kompensere ved at bruge andre muskler til at udføre bevægelser eller en kombination af begge metoder. Jo længere tid hesten går med smerte, jo stærkere bliver hesten i sine kompensationsstrategier. Det er derfor vigtigt, når din fysioterapeut behandler din hest, at vedkommende ikke kun kigger på det skadede område, men hele hesten, da dens kompensationsstrateger kan sidde alle steder i kroppen. Det er vigtigt at huske, at selvom man retter hestens skævheder og behandler det smertegivende områder, så sidder hukommelsen om smerten stadig i hesten i flere uger efter. Hesten kan derfor godt gå lidt bedre efter behandling, men den vil stadig bevæge sig forsigtigt på grund af frygt for, at det stadig gør ondt. Det er derfor oftest nødvendigt at give hesten et par dages fri efter behandling, for at den stille og roligt kan lære, at de bevægelser der før gav smerte, ikke giver smerte nu. Det kan være en god idé at få behandlet hesten igen efter lidt tid, da den stadig vil kunne huske nogle af sine gamle kompensationsstrategier, og måske finde nogle af dem frem igen.

Hvordan kan vi træne hestens proprioception?

Det er meget relevant at træne proprioceptiv træning efter en skade eller smerte hos hesten, da hesten i lang tid har kompenseret og derfor er dens proprioceptive sans ændret. Der er flere måder, at træne hestens proprioception på, og det kan bidrage til gendannelsen af koordinering af hvordan hesten placerer sine ben. De fleste har sikkert hørt om proprioceptiv træning. Jeg bruger tit et udtryk til mine klienter i humanfysioterapi, at du bliver god til det du træner og øver dig på. Det giver jo god mening, at man ikke bliver en god rytter, hvis man ikke rider på hesten. Her kommer derfor mit bud på, hvordan du bedst træner din hests proprioception, på en funktionel, nem og billig måde. Den absolut bedste måde du kan træne proprioception i benene på, er ved at træne på forskelligt underlag/terræn. På den måde opbygger du de muskler og den proprioception hesten bruger, når den rider på ridebanen, i skoven eller løber tosset rundt på folden. Den type underlag jeg finder vigtigt at træne din hest på er: Normal sandkasse, småsten, asfalt, vand (ca. 20 cm.), ujævn græsmark og dybt sand. Næsten alle ovenstående former for underlag, kan du finde ved at ride en god lang tur i skoven. Hvis man har en hest, der ikke kan ride i skoven, kan man evt. gå en tur med den eller sørge for du har forskelligt underlag til rådighed det sted hesten står, som I kan ride/skridte på.

Husk denne træning af priproception er en overordnet træningsmetode, og det kan derfor være en god idé at snakke med en træner, fysioterapeut eller dyrlæge i forhold til din hest. Alle heste er jo forskellige og har brug for forskellig træning.

Har du spørgsmål til overstående emne eller et andet emne, du godt kunne tænke dig, jeg tog op, er du velkommen til at kontakte mig.

Referenceliste:

  • Physical therapy and massage for horse: Jean-Marie Denoix, Jean-Pierre Pailloux.
  • Idrætsskadebogen: Thorsten Ingemann Hansen, Michael R. Krogsgaard. 1udg 1 oplag.